"Insinöörit pelastavat maailman"

11.8.2021

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti kertoi synkän kuvan ilmaston lämpenemisestä. Pariisin ilmastosopimuksessa linjattiin, että lämpeneminen pitää saada pysähtymään 1,5 asteeseen. IPCC:n raportti kertoo tylyä kieltä siitä, että tähän Pariisin sopimukseen pääseminen vaatii uusia ja kunnianhimoisempia tapoja kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseen. 

Suurimpia päästöjen aiheuttajia ovat liikenne ja energiantuotanto. Parhaimpana ja nopeimpana toimenpiteenä mainitaan siirtymä sähkön käyttöön laajemmin ja sähkön tuotannon muuttaminen vähäpäästöiseksi. 

Koska puhutaan globaalista ongelmasta niin sehän tarkoittaa tietysti sitä, että tätä ei ratkaista es. energian säästämisellä. Elintaso nousee lähes kaikissa maailman maissa joten sähkönkulutus tulee tulevina vuosina moninkertaistumaan. Poliittiset päättäjät miettii ja ovat miettineet jo pitkään, että kuinka tämä yhtälö ratkaistaan??!! 

Insinöörikunta on jo ongelman ratkaissut! On suunniteltu, kehitetty ja rakennettu useita päästöttömiä tapoja tuottaa sähköä kuten tuulivoima, ydinvoima, aurinkovoima, biovoima, vesivoima, jne. On kehitetty sähköauto, kaasuauto, biopolttoaineella kulkeva auto. Tietysti näissä on vielä omat haasteensa, mutta kuten jo mainitsin ME eli Insinöörikunta on asian ratkaissut ja on ja tulee olemaan avainasemassa tulevaisuudessakin kun puhutaan ilmastonlämpenemisen pysäyttämisestä. Mottomme voisikin olla: "Insinöörit pelastavat maailman".

Timo Veijola
Puheenjohtaja
Oulun Insinöörit ry