Insinöörivinkit juhlakuviin

5.3.2018


Kuvausvinkkejä valokuvauskerhon vetäjältä Tapio Parkkiselta

Insinöörivinkit juhlakuviin

  1. Valo on yleensä parempi ulkona. Ulkona kuvatessa ota huomioon seuraavaa:

  • Kuvaa mielellään varjossa. Kirkas valo kohti kasvoja saa mallin siristämään silmiään, kirkas valo mallin takaa taas jättää kasvot helposti tummiksi.

  • Valoa on ulkona enemmän, joten kuvista tulee kirkkaampia

  1. Sisällä kuvattaessa pistä huoneesta kaikki valot päälle ja verhot auki. Maksimoi siis valon määrä. Tarkoitus on yleensä kuvata mallin kasvoja, joten tausta kannattaa sumentaa mallin nostamiseksi esille. Tausta sumenee kun kuvaat suurella aukolla, f kameran parametreissa. Lisäksi sijoita malli keskellä huonetta ja kuvaa tarpeeksi läheltä, jolloin saat taustan helposti sumeaksi. Ulkona taustan sumentaminen onnistuu yleensä helpommin koska vapaata tilaa on enemmän.

  2. Kameran muotokuva –tila toteuttaa yllämainittuja säätöjä. M eli Manuallikuvaustila antaa kuvaajalle mahdollisuuden päättää asetukset, mutta sen käyttö vaatii kuitenkin hieman harjoittelua.

  3. Salaman käyttö varsinkin suoraan kohti mallia latistaa kasvot helposti, koska varjot häviävät. Jos käytät salamaa on parempi pyrkiä heijastamaan salaman valo vaalean katon tai seinän kautta.

  4. Kohdista kameran tarkennuspiste mallin silmiin.

  5. Kasvot kannattaa yleensä asettaa kuvaan siten, että mallin molemmat korvat eivät näy vaan kasvot ovat hieman vinossa. Tällöin kuvaan tulee hieman syvyyttä ja kasvot näyttävät ilmeikkäämmiltä.

  6. Jos aikaa ja mahdollisuutta on kuvausta kannattaa harjoitella ja ottaa ns. koekuvia. Malli yleensä hermostuu, jos joutuu seisomaan pitkään kameran edessä. Tästä johtuen kameran säätöjä voi hakea käyttäen mallina jotain toista saatavilla olevaa henkilöä.

  7. Kuvan valotusta voi tutkia katsomalla kuvan sanottua histogrammia. Histogrammin saa näkyviin kameran esikatselutilassa vaihtamalla kuvan moodia. Yleensä nuoli ylös tai alas. Vasemman puoleisessa esimerkissä kuva on alivalottunut -> Histogrammi leikkaa vasempaan reunaan kiinni. Toisaalta valoisia alueita ei ole juuri ollenkaan. Keskimmäisessä esimerkissä kuva on taasen reilusti ylivalottunut. Nyt histogrammi leikkaa kiinni oikeaan reunaan.

 

Valotuksen jakauma on onnistunut silloin kun käyrä ei leikkaa kiinni kumpaankaan reunaan ja jakauma on suurin piirtein keskellä aluetta, kuten oikean puoleisessa esimerkissä. Kuten histogrammista näkee tuo kuva on vaaleahko, muttei kuitenkaan ylivalottunut.

 

Oheinen kuva allekirjoittaneesta ei täydellinen loistava otos, mutta perusasiat tuossakin on kohdallaan. Valo on aika sopiva, tausta sumennettu, kamera tarkennettu silmiin, kyseisen kuvan histogrammista voi todeta, että valotuskin on sangen kohdallaan. näyttää oheisen kuvan mukaiselta.

 

Hyviä kuvaushetkiä!!