Insinöörien työttömyys laskee vauhdikkaasti Pohjois-Pohjanmaalla

6.4.2018

Pohjois-Pohjanmaan työ - ja elinkeinotoimiston asiantuntija Ilkka Hyttinen kertoo työttömyyden kehityksestä Pohjois-Pohjanmaalla

 

Suomen reipas talouskasvu näkyy Pohjois-Pohjanmaan insinöörien työllisyystilanteessa, mikä on parantunut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna huomattavasti. Pohjois-Pohjanmaalla oli helmikuun 2018 lopulla koulutuksen mukaan jaoteltuna ”insinööri” –nimikkeellä olevia työnhakijoita 841, mikä on 273 (24,5 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tekniikan Akateemisten (TEK) tietojen mukaan Diplomi-insinöörien ja insinöörien työttömyys on laskenut vuoden ajan poikkeuksellisen nopeasti koko maassa, mutta eniten se on vähentynyt Oulun seudulla ja Tampereella.
 
Vaikka työttömyysaste on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen verraten korkea (11,8 %), mediassa puhutaan usein ns. ”työmarkkinoiden  kohtaanto-ongelmasta” ja  jopa talouden kasvua uhkaavasta osaajapulasta. Pohjois-Pohjanmaalla on viimeisimmän ammattibarometrin mukaan pulaa erityisesti rakennusinsinööreistä, sähkö- ja automaatioinsinööreistä, sovellusarkkitehdeista ja suunnittelijoista sekä ohjelmisto- ja sovelluskehittäjistä.
 
Uuden työpaikan etsimisessä kannattaa käyttää hyväkseen ennakkoluulottomasti kaikkia mahdollisia työnhakukanavia, kuten esim. 12.4.2018 järjestettävää, metalli-, rakennus- ja ICT-alan työnhakijoille tarkoitettua virtuaalista ”Industry Finland”  -rekrytointitapahtumaa, joka on osa laajempaa European Job Days -tapahtumien ketjua (www.europeanjobdays.eu). Lisäksi talouskasvu jatkuessaan sekä valtiovallan viimeaikaiset satsaukset koulutukseen - esim. Oulun yliopiston koordinoimiin ICT-alan muuntokoulutushankkeisiin (es. verkko Kaleva 5.1.2018) - mahdollistavat sen, että yhä useampi työtön insinööri löytää tulevaisuudessa unelmiensa työpaikan.
 
Ilkka Hyttinen
Asiantuntija
Työnvälitys- ja yrityspalvelut