Kesän tunnelmia Insinööriliiton puheenjohtajalta

9.9.2019

Kesän tunnelmia,

Hyvät Oulun Insinöörien jäsenet, tällä kertaa ajattelin kirjoittaa teille myös kepeämmistä aiheista. Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuosi on edennyt jo reilusti yli puolen välin niin kalenterissa kuin tapahtumien määrässäkin. Tapahtumamme ovat olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Olen erittäin tyytyväinen jäsenten kiinnostukseen ja samalla siihen, että olemme pystyneet tarjoamaan laajan kattauksen erilaisia tapahtumia. Tavoitteenahan on ollut, että jokaiselle olisi jotain. Merkittäväksi tavoitteeksi juhlavuodelle asetettiin myös insinöörityön näkyväksi saaminen ja sen tunnustaminen kansan keskuudessa. Vaikka emme käytännössä ole saaneet mediaa kiinnostumaan juhlavuodestamme, niin erilaisten asioiden kautta näkyvyytemme mediassa on ollut laajaa.

Olen osallistunut lähes kaikkiin juhlavuoden tapahtumiin ja tavannut paljon jäseniä. Insinöörien arvostus puhuttaa jonkun verran. Valitettavasti meitä pidetään muiden toimesta hyväosaisina, joiden asioista ei tarvitse huolta kantaa. Ammattimme arvostus kaikkien ammattien keskuudessa onkin 1980-luvulta alkaen laskenut. Syytä tähän ei pitäisi olla, jos katsoo työmme tuloksia. Tulemme myös juhlavuoden jälkeen panostamaan tähän kuten muuhunkin ammatillis-aatteelliseen toimintaan merkittävästi lisää.

Taloustutkimus toteutti keväällä puolestamme ison jäsenkyselyn, johon vastasi noin 2500 jäsentä. Olemme kesällä saaneet tulokset käyttöömme ja aiomme hyödyntää tätä erittäin tärkeää palautetta liittomme kehittämisessä. Nostoina jäsenkunnan tahtotilasta voisin mainita yhteiskunnallisen edunvalvonnan lisäämisen sekä työsuhteiden ehtojen parantamisen.

Keväällä oli tarkoitus neuvotella työehtosopimuksista IL:n jäsenkunnan suurimmilla aloilla. Neuvotteluja ei tullutkaan, koska työnantaja ei halunnut neuvotella. Näin ollen lähdemme ns. ”puhtaalta pöydältä” neuvottelemaan syksyn aikana uusista työ- ja virkaehtosopimuksista. Mediassa on jo paljon spekuloitu neuvotteluja sekä pyritty eri tahojen toimesta vaikuttamaan ilmapiiriin ja käsitykseen yritysten tilanteesta. Jakovaraa ei monien mukaan ole, tämä ei tue yllätyksenä, koska tilanne on aina ennen neuvotteluja sama.

Toivottavasti olette nauttineet kesästä, viettäneet aikaa läheistenne ja rakkaidenne kanssa. Sitähän kesä parhaimmillaan on. Toivotan teille kaikille oikein hyvää kesän jatkoa, toivottavasti tapaan monia teistä Insinööriliiton tapahtumissa!

Samu Salo
puheenjohtaja
Insinööriliitto IL ry