Lopetetaan epäasiallinen käyttäytyminen

15.2.2019

Oulun Insinöörit toivoo, että liitot, Akava ja työnantajat ottavat seksuaalisen häirinnän lopettamisen yhdeksi tärkeimmiksi kehityskohteiksi

#metoo -kampanja on nostanut parin viime vuoden aikana esiin ongelmia yhteiskunnassa ja työelämässä, jossa toisen ihmisen koskemattomuutta ei ole kunnioitettu. Tapauksissa on rikottu niin fyysistä kuin henkistä koskemattomuutta.

Uudessa selvityksessä, jossa on ollut mukana kymmenen korkeastikoulutettuja edustavaa liittoa, on selvitetty seksuaalista häirintää työpaikoilla. Tutkimukseen vastanneista yli kymmenen prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää.

Tutkimuksesta voidaan vetää johtopäätöksenä, että suurin osa tapauksia ”painetaan villaisella”, koska jopa 54 prosenttia seksuaalista häirintää kokeneista eivät olleet ryhtyneet toimenpiteisiin. Toinen suuri johtopäätös on, että etujärjestöt ja yhteiskunnan tukipilarit ovat epäonnistuneet vähintään tiedottamisessa, koska jopa 24 prosenttia seksuaalista häirintää kokeneista ei tiedä, minne edes ilmoittaa häirinnästä.

Oulun Insinöörit toivoo, että kaikki tutkimuksessa mukana olleet liitot, Akava ja työnantajat ottavat nämä vakavat työelämän ongelmat yhdeksi tärkeimmiksi kehityskohteiksi. Luottamusmiehiä ja työntekijöitä täytyy kouluttaa ja varmistaa, että kaikilla on valmiuksia puuttua epäasialliseen käytökseen. Lisäksi liittojen täytyy tiedottaa jäseniään ja julkaista ohjeistukset, miten puuttua seksuaaliseen häirintään ja kiusaamiseen.

Oulun Insinöörit eivät hyväksy minkäänlaista seksuaalista häirintää tai kiusaamista yhteiskunnassa eikä työelämässä. Haluamme auttaa jäseniämme ja olemme listanneet alle yhteystietoja, joihin voi ottaa yhteyttä, jos kokee seksuaalista häirintää tai kiusaamista.

 

Ole rohkeasti yhteydessä, jos koet tai näet seksuaalista häirintää ja kiusaamista. Lopetetaan epäasiallinen käyttäytyminen eikä hyväksytä sitä.

Aluehallintoviraston valtakunnallinen puhelinneuvonta:

Työsuojeluviranomaisten yhteinen valtakunnallinen puhelinneuvonta numerossa 0295 016 620 neuvoo ja ohjeistaa työn terveyteen ja turvallisuuteen sekä työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa. Lisätietoa Puhelinneuvonta-sivulla.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta voi pyytää neuvoja ja ohjeita työn terveyteen ja turvallisuuteen sekä työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa.

Vastuualueen yhteystiedot: 
Puhelinvaihde 0295 017 500
Sähköposti tyosuojelu.pohjois@avi.fi

Lisätietoa:

https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/yhteystiedot/pohjois-suomi

 

Insinööriliiton jäsenet voivat olla myös yhteydessä liiton asiakaspalveluun:

Asiakaspalvelu:

Liiton asiakaspalvelu palvelee kaikissa jäsenyyteen ja työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Asiakaspalvelun kautta tavoitat parhaiten myös kaikki liiton palvelut ja asiantuntijat. Muistathan mainita jäsennumerosi ottaessasi yhteyttä. Jäsennumero on liiton jäsenkortissa.

puh. 0201 801 801 (8,8 snt/min), arkisin klo 9–16
asiakaspalvelu(at)ilry.fi

 

Oulun Insinöörit ry.