Olipa erikoinen työmarkkinakierros

2.3.2020

Insinööriliiton jäsenten osalta liittokohtainen neuvottelukierros on nyt valtaosin ohi ja työehtosopimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppupuolelle saakka. Palkkaratkaisuksi muodostui suunnilleen ostovoiman takaava 3,3 % ja jäseniämme erityisesti ärsyttäneestä 24 tunnin työajanpidennyksestä päästiin eroon. Kummallisuutta tes-vääntöön teki työnantajaliittojen haluttomuus neuvotella ja ratkaisun venyminen kauas työehtosopimusten umpeutumisen taakse. Todelliseen alakohtaisuuteen ei päästy, vaan tuo prosentti muodostui lopulta maksimiksi kaikille aloille. Uudet tessit ovat Ylemmät toimihenkilöt YTN:n historian laajimman lakon kautta taisteltuja. Oulussa joulukuun alku näkyi Nokia Ruskon täydellisenä pysähtymisenä kolmeksi päiväksi. Ylemmät olivat hienosti neuvottelijoidemme takana myös Skodalla ja useassa suunnittelualan firmassa. Insinööriliitto ja Oulun Insinöörit tukivat lakkolaisia lämmittämällä Villa Kaljaasia ja järjestämällä lakkoliikuntaa ja vuokraamalla elokuvateatterin. Kiitos vielä jokaiselle työtaisteluun osallistuneelle ja tervetuloa joukkoon uudet Oulun Insinööreihin liittyneet jäsenet. On muistettava, että työmarkkinatoiminta on lopulta voimalaji ja Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole parempiin palkankorotuksiin ja tes-ehtoihin muuta myytävää kuin työrauha. Saavutettu yleiskorotuspainotteinen palkkaratkaisu nostaa ansioita niin, että liiton jäsenmaksu on kuitattu taas moninkertaisesti.

Työehtosopimusneuvotteluissa on tärkeää, että molemmat osapuolet saavat toivomiaan kirjauksia. Sitä varten ylempien eri tesseissä on uusia työaikakirjauksia. On huomattava, että kaikki nämä lisätyöt ovat palkallisia ja niihin on jätetty yksilölle mahdollisuus kieltäytyä. Jää nähtäväksi ottavatko työnantajat kirjauksia käyttöön. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksessa pääsimme eteenpäin myös matka-ajan korvaamisen kanssa eli jokaiseen yritykseen täytyy paikallinen sopimus sen korvaamisesta tehdä. Suunnittelualan perusteeton palkkaero verrokkialoihin ei kaventunut, joten siellä tavoitetta jää reilusti myös seuraaville kierroksille. Työmarkkinakierros jatkuu julkisen sektorin neuvotteluilla ja insinöörialoista jäljellä on vielä varsinkin rakennusala, jonka sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopussa.

Insinööriliitto järjestää, yleensä yhdessä TEK:n kanssa, yrityskohtaisia lounastilaisuuksia. Kutsu meidät kylään työpaikkanne läheiseen kabinettiin kertomaan sopimusasioista sekä yleisesti liiton jäsenyydestä! Suosikkityötehtäviäni on auttaa yrityksen ensimmäisen henkilöstönedustajan valinnassa. Myös yli tuhat oululaista viime kesänä tavoittaneen jäätelöautokiertueen reitti on lähiviikkoina suunnittelun alla. Alueasiamies on jokaisen Insinööriliiton jäsenen palveluksessa, joten ole ihmeessä yhteydessä vaikka yllä olevista teemoista!

Mikko Sormunen
alueasiamies, Insinööriliitto, Pohjois-Suomi
mikko.sormunen@ilry.fi 
gsm 040 721 6879