Pidä huolta itsestäsi!

2.10.2019


Syksy on saapunut tuoden mukanaan pimeät ja sateiset illat. Lisääntyvä pimeys ja talveen valmistautuva luonto saattavat tuoda mukanaan tunteen voimien hiipumisesta. Kaiken tämän keskellä on tarpeen pitää huoli omasta jaksamisesta. Tässä muutamia, muualta lainattuja, ideoita itsestään huolehtimiseen.

Liikunnan tarvetta rummutetaan jokaisesta tuutista, ja aivan aiheesta. Matalatehoinen ja pitkäkestoinen liikunta on omiaan pääkopan hyvinvoinnille. Liikuttaessa matalalla sykkeellä stressihormoni kortisoli poistuu elimistöstä. Välillä voisikin olla paikallaan unohtaa intervalliharjoittelu, HIIT ja muut rankat harjoitteet ja suunnata kävelylle kauniin ruskan keskelle. Mikäli kuljetat lapsia harrastuksiin, on heidän siellä käyttämänsä aika hyvä käyttää omaan liikuntaan.

Syksy on monille myös uusien harrastuksien aikaa. Uuden asian opettelu voi tarjota uutta virikettä ja nostaa mielialaa. Kannattaa tutustua uusiin harrastusmahdollisuuksiin lähistölläsi. Esimerkiksi, voin suositella toimintaa Oulun insinöörien aivan mahtavassa porukassa!

Itselleni tämä syksy tarkoittaa luopumista yhdestä rakkaasta harrastuksesta, jonka olen huomannut vievän enemmän voimavaroja kuin mitä se niitä minulle tuottaa (selvennyksenä: Oulun insinöörejä en ole tällä haavaa jättämässä). Välillä on hyvä arvioida omien harrastustensa kuormittavuutta ja miettiä voisiko asioita ehkä järjestää eri tavalla.

Pelkkä liikunta ja uudet harrastukset eivät välttämättä riitä. Mikäli mieltäsi painaa jokin asia tai jotkin asiat, niin soita ystävälle tai kaverille ja pura tuntojasi (muista ajoittain myös kuunnella ystäviesi huolia). Voit vaikkapa ehdottaa yhteistä terapialenkkiä. Tarvittaessa voi turvautua työterveyshuollon palveluihin. Itse olen elämän suurissa ongelmissa saanut suurta apua työterveyspsykologilta.

Tämä vuosi on ollut raskas sekä yhdistyksellemme, että minulle henkilökohtaisesti. Yhdistyksemme menetti varapuheenjohtajansa ja samalla minä rakkaan vaimoni. Erityisesti tällaisten suurten vastoinkäymisten kohdalla on ollut erityisen tärkeää pitää huolta itsestään ja läheisistään. Elämään kuuluu erilaisia vaiheita. Välillä tuulee myötäisesti ja välillä vastaan. Tulee kuitenkin muistaa, että elämä jatkuu ja ympärillämme on paljon kauniita asioita. Lähes kaikesta on mahdollista selvitä.

On olemassa asioita, jotka ovat ylitsepääsemättömiä ja vaativat täyspysähdystä. Aina omat voimat eivät vain riitä ja tarvitaan ulkopuolista apua. Kuitenkin, omilla toimillasi ja asenteellasi voit yrittää vaikuttaa jaksamiseesi, mikäli vain toimit ennen kuin on liian myöhäistä.

Timo Torvela

Hallituksen jäsen

Oulun Insinöörit ry