Yhteinen toiminta voittaa hankaluudet

15.11.2019

Vuosien 2019-2020 aikana käytävä työmarkkinakierros on alkutekijöissään, vaikka ensimmäisten – ja tekniikan alan kannalta merkittävien – sopimusten kohdalta on jo voimassaolo päättynyt. Uusia sopimuksia ei siis saatu aikaan aikataulussa teknologiateollisuuden ylempien, suunnittelu- ja konsulttialan, tietoalan, arkkistehtisuunnittelun, ict-alan ja viestinvälityksen sopimuksissa.

Perussyy on se, että työnantajajärjestöt arvostavat mahdollisuutta pidentää työaikoja 24 tunnilla ilman niistä maksettavaa palkkaa hyvin paljon. Se tosiasia, että tällä mahdollisuudella on hyvin vähän tekemistä todellisen kilpailukyvyn lisäämisen kanssa, ei heitä kiinnosta.

Kun tuottavuus, työhyvinvointi ja laatu eivät työnantajia kiinnosta, ei työjanpidennysteemasta ole päästy eteenpäin. Asiantuntijat tekevät jo nyt pitkää päivää, siinä ei enää ilmaisia työtunteja tarvita. Jos lisätyöstä halutaan keskustella, pitää keskustella myös sen hintalapusta.

Nyt palkoista ei ole vielä edes keskusteltu. Sielläkin tilanne on se, että ensinnäkin ostovoiman kasvu on turvattava, jotta ihmisten ja samalla Suomen talous voi edes kohtuullisesti. Lisäksi asiantuntijapalkkojen kansainvälistä jälkeenjääneisyyttä olisi pystyttävä kuromaan umpeen.

Toivottavasti järki voittaa ja näistä asioista löydetään neuvottelemalla sopu. Jos näin ei käy, niin ratkaisuun päästään toimimalla yhdessä. Jos joudutaan siihen epätoivottavaan tilanteeseen, että tarvitaan painostustoimia neuvottelujen vauhdittamiseksi, ne tehoavat sitä nopeammin, mitä useampi osallistuu.

Petteri Oksa
Edunvalvontajohtaja
Insinööriliito IL ry